söndag 23 augusti 2015

Coca Cola Company – Organismen


Att Coca Cola(KO) är ett fantastiskt bolag med några av världens starkaste varumärken vet många som är intresserade av kvalitetsbolag. Det finns många bra analyser av Coca Cola och några av dem finns här Länk.

Förutom starka varumärken har Coca Cola en stor konkurrensfördel i deras distributionsnät med buteljeringsverksamheter. Om man vill förstå Coca Cola så måste man förstå denna verksamhet.  Jag har funderat på varför Coca Cola köpte nästan hela den Nordamerikanska buteljeringsverksamheten från Coca Cola Enterprises(CCE) 2010. Nu föll lusten på att ta reda på det och jag kommer först försöka beskriva Coca Cola´s syn på buteljeringsverksamheterna och förhoppningsvis hitta någon logik i att köpa kapitalintensiva verksamheter och smutsa ner en i övrigt skinande pengamaskin.

Översikt

Coca Cola distribuerar sina produkter genom ett nätverk av helägda, delägda och fristående buteljerings- och distributionsverksamheter i världens största dryckesdistributionssystem.

Hur matar och sköter Coca Cola denna jätteorganism utan att den blir ett hot mot sin värd? I årsredovisningar från 2005-2014 kan man bland annat läsa följande:

”Många av våra drycker tillverkas, säljs och distribueras av självständiga buteljeringsverksamheter. Om nödvändigt kan vi förvärva eller ta kontroll över en sådan verksamhet, ofta i underpresterande marknader där vi anser att vi kan använda våra resurser och expertis för att förbättra prestationen” ”

”I linje med vår långsiktiga buteljeringsstrategi kan vi avyttra ägarandelar i dessa verksamheter genom en strategisk affärsallians med andra buteljeringsverksamheter eller sälja till en annan av våra buteljeringspartners.” 

Coca Cola lever i symbios med de självständiga buteljeringsverksamheterna och ger de så mycket stöd de kan eftersom det ligger i Coca Cola´s intresse att göra det. Illa sköta eller fientliga enheter är naturligtvis direkt skadliga för Coca Cola och på enskilda marknader kan det bli förödande. Men det har funnits och finns enheter som underpresterat. Verksamheterna behöver inte nödvändigtvis vara misskötta. De kan till exempel behöva göra stora investeringar eller öka på sin marknadsföring och får då stöd ”centralt”. 

Om Coca Cola vill få in en ny produkt i ett nätverk på en marknad så kräver det investeringar i fabriker, försäljning och marknadsföring. De fristående aktörerna vill såklart inte betala kalaset. Om de fristående aktörerna blivit för starka kanske de till och med försöker stoppa planerna helt.

Jag har försökt undvika att saxa direkt från årsredovisningar men texten nedan beskriver Coca Cola´s strategi på området riktigt bra.

"The level of our investment generally depends on the bottler’s capital structure and its available resources at the time of our investment. In certain situations, it can be advantageous to acquire a controlling interest in a bottling operation. Although not our primary long-term business strategy, owning a controlling interest allows us to compensate for limited local resources or facilitate improvements in customer relationships while building or restructuring the bottling operations. Bottling businesses typically generate lower margins on revenue than our concentrate business. However, the acquisition and consolidation of a bottler increases revenues and generally increases operating profits on a per-gallon basis. By providing capital and marketing expertise to newly acquired bottlers, we intend to strengthen our bottling territories."

Bottling Investments Group(BIG)
BIG överser investeringar i buteljeringsverksamheter i nätverket. De ska hjälpa buteljerare på kritiska marknader med tillväxt, kapital och är ett stöd vid strukturella problem eller ägarproblem. BIG fokuserar på långsiktig hållbar tillväxt och sköter buteljeringsverksamheterna som om skulle ägas av Coca Cola för all framtid.
BIG verkar för tillfället i 19 länder och arbetar för att ha en hälsosam balans mellan franchise och bolagsägda buteljeringsverksamheter i nätverket. 



Coca-Cola Refreshments (CCR)
2010 köpte The Coca Cola Company ut den Nordamerikanska buteljeringsverksamheten från Coca Cola Enterprises(CCE) och döpte om den delen till Coca Cola Refreshments(CCR).


I kommande inlägg ska jag försöka ta reda på varför Coca Cola kände sig tvingade (?) att köpa de Nordamerikanska buteljeringsverksamheterna och försöka få en bild av vad som sker i CCR idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar